Wieprzowina z problemami
Rynek mięsa wieprzowego charakteryzują poważne problemy strukturalne, które wymagają złożonej i kompleksowej analizy. Projekt "Meat up FFire" ma na celu przeanalizowanie całego łańcucha produkcji wieprzowiny, a nie tylko jej sektora przetwórstwa. W perspektywie objąć ma relacje przemysłowe, aspekty ekonomiczne i socjologiczne.
- Łańcuch produkcji wieprzowiny jest złożony. Kryzys w jednym sektorze pogarsza sytuację w innych. Ponadto społeczeństwo i ekonomia w Europie to całość, do problemu trzeba więc podchodzić ponadnarodowo - mówi dr Izabela Florczak z WPiA UŁ.
Proponowane w ramach projektu działanie ma na celu zwiększenie wkładu dialogu społecznego w sprawiedliwość, wolność i włączenie społeczne w ważnym sektorze gospodarki UE, takim jak przemysł mięsny, koncentrując się na sektorze wieprzowiny. W tej dziedzinie od niedawna niezbędna jest poprawa wiedzy i zwiększenie doświadczeń w zakresie stosunków przemysłowych.
Człowiek w procesie produkcji - wkład UŁ
Uczestnicy projektu "Meat up FFire"
Międzynarodowe spotkania partnerów projektu odbędą się w Łodzi oraz w Warszawie. Spotkanie w Łodzi zostanie przygotowane przez Uniwersytet Łódzki. W skład zespołu z ramienia UŁ wchodzą dr Izabela Florczak (Scientific Committee and Principle Investigator), dr Marta Otto (Research Team Staff) oraz prof. Mirosław Włodarczyk (Advisory Board).
Prowadzona analiza obejmować będzie studium przypadku badanej materii, w szczególności stopień udziału partnerów społecznych oraz weryfikację współczesnych metod komunikacji międzysektorowej. Analizowany będzie również stopień uzwiązkowienia pracowników pracujących w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego.
- Przeprowadzone w ramach projektu analizy umożliwią nam przygotowanie zaleceń mających za zadanie poprawę stosunków społecznych w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego. Każdy z partnerów przygotuje swoje zalecenia, po czym skonfrontowane zostaną one podczas kolejnego spotkania - tłumaczy dr Izabela Florczak.
Końcowym etapem projektu będzie podsumowujące spotkanie w Bolonii, w którym udział wezmą partnerzy społeczni. Przygotowany zostanie tam raport końcowy oraz zebrane zostaną materiały do publikacji książkowej.
https://biuroprasowe-uni-lodz.prowly.com/37733-dr-izabela-florczak-prawo
https://biuroprasowe-uni-lodz.prowly.com/37733-dr-izabela-florczak-prawo
Produkcja, prawo, pracownicy
Analiza, która zostanie przeprowadzona w projekcie "Meat up FFire", będzie wykorzystywać metody z wielu dyscyplin nauki. Badane będą m.in. związki przemysłu wieprzowego z gospodarką, socjologią. Zostanie również przeprowadzona analiza z perspektywy prawnej. Z tego punktu widzenia projekt ma również na celu wzmocnienie dialogu społecznego jako spoiwa społeczeństwa Europejskiego.
Badanie będzie próbowało zidentyfikować specyficzne cechy reorganizacji w odpowiednich przedsiębiorstwach, sektorach i krajach (regionalna koncentracja dostawców, rosnąca wśród nich hierarchia, internacjonalizacja łańcucha produkcji). Istotne będzie też ukazanie dynamiki struktury rynku oraz w jaki sposób wpływa ona na warunki zatrudnienia, w tym wynagrodzenie.
Ponadto projekt określi zalecenia mające na celu wzmocnienie stosunków przemysłowych w łańcuchu produkcji, które różnią się między poszczególnymi państwami członkowskimi i na poziomie UE; zostanie podjęta aktywność w celu poprawy najlepszych praktyk zaangażowanych podmiotów społecznych poprzez rozpowszechnianie informacji na temat istniejących problemów w celu podniesienia świadomości wybranych grup docelowych.
Raporty te będą mogły znaleźć zarówno bezpośrednie zastosowanie w odniesieniu do poprawy społecznych warunków zatrudnienia w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego, jak i znaleźć zastosowanie w budowaniu społeczno-ekonomicznych analiz innych gałęzi gospodarki.
Uniwersytet Łódzki to największa uczelnia badawcza w centralnej Polsce. Jej misją jest kształcenie wysokiej klasy naukowców i specjalistów w wielu dziedzinach humanistyki, nauk społecznych i ścisłych. UŁ współpracuje z biznesem, zarówno na poziomie kadrowym, zapewniając wykwalifikowanych pracowników, jak i naukowym, oferując swoje know-how przedsiębiorstwom z różnych gałęzi gospodarki. Uniwersytet Łódzki jest uczelnią otwartą na świat - wciąż rośnie liczba uczących się tutaj studentów z zagranicy, a polscy studenci, dzięki programom wymiany, poznają Europę, Azję, wyjeżdżają za Ocean. Uniwersytet jest częścią Łodzi, działa wspólnie z łodzianami i dla łodzian, angażując się w wiele projektów społeczno-kulturalnych.
Zobacz nasze projekty naukowe na https://www.facebook.com/groups/dobranauka/